9.5.1879 SYNTYI VAPAAHERRA, ERIK ’HAVERIN PARONI’ AMINOFF
Kirjoittanut Jaana Härmä 9.5.2020
Erik Aminoff syntyi toukokuun 9. päivänä vuonna 1879 Turussa vanhempiensa, merikapteeni Ivan Alexander Aminoffin (s.8.11.1847) ja Augusta Lovisa Josefinan (Jansson, s.14.8.1859) esikoisena. Sisaruksia hänelle siunaantui sittemmin yhdeksän kappaletta.
Nuorukaiseksi varttuneen Erikin tie vei Saksaan, Freiburgiin, missä hän valmistui vuori-insinööriksi. Sen jälkeen hän singahteli uraohjuksena eri puolilla maailmaa. Matkansa vei USA:sta Kanadan kautta Meksikoon, sitten Venäjälle edetäkseen sieltä Kiinaan, Himalajalle ja yhäkin etiäpäin Filippiineille.
Matkoilta oli löytynyt muutakin kuin elämänkokemusta ja leimoja passiin, nimittäin vapaaherralle rouva. Jossain vaiheessa Erik Aminoff oli kopannut kainaloonsa venäläisen Valentina Kornakoffin (s.1893) ja vienyt tämän vihille. Lapsukaisiakin heille syntyi; Elly (s.12.12.1913), Adolf (s.1915), sekä Erik (s.12.9.1926). Vuonna 1936 alkoi vanha kotimaa vetää puoleensa ja perhe muutti Suomeen.
Talvisodan alkamisen aikoihin vuonna 1939 Viljakkalan Haveriin alettiin värkätä kultakaivosta Oy Vuoksenniska Ab:n toimesta ja toimintaa johtamaan tarvittiin pätevä mies, jollainen 60-vuotias Erik Aminoff todellakin oli. Kapsäkit, perhe ja Barre-koira siis kyytiin, nokka kohti Haveria ja ei kun töihin.
Sodasta huolimatta kaivos saatiin starttikuntoon ja sen varsinainen toiminta alkoi maaliskuun 3. päivänä vuonna 1942 rikastamon käynnistyessä. Ja hyvin se aikansa menestyikin. Eräitä kertoja sai kaivosjohtaja istua panssaroidussa autossa pistooli kainalossa, kun kilon painoisia kultaharkkoja kuskattiin Viljakkalasta maailmalle.Aminoffilta vierähti elämästä reilut kymmenen vuotta Viljakkalassa. Tämä ’Haverin paroni’-kutsumanimen saanut herra paitsi luotsasi kaivostoimintaa vankalla kokemuksellaan ja ammattitaidollaan, sai myös henkilökunnan viihtymään kerrassaan mainiosti. Hänellä oli taito luoda yhteisöön hyvä ilmapiiri ja saada erimielisyydet oiottua, eikä huumorintajussakaan ollut valittamista. Kaivoskylän asukkaille hän oli tuttu ja leppoisa näky, kävellessään raitilla Fabergén kultakello vitjojen virkaa toimittaneissa kengännauhoissa roikkuen.
’Haverin paronin’ terveys alkoi reistaamaan ja hän jätti kaivoksen ja Viljakkalan taakseen vuonna 1952. Helsingistä Erik Aminoff muutti vuonna 1960, tammikuun 5. päivänä taivaalliseen kultakaupunkiin.
Niin… ja Haverista lisää, mutta joskus toiste.
Teksti: Jaana Härmä
Lähteet: Akseli, Pirkanmaan teollisuushistoria. Viljakkalan Haveri Ry. Geni.
Kolumni: Revolveri ulottuvilla luodinkestävässä kyydissä. Jorma Huovinen. (Aamulehti, 24.5.2016.)